2017. sze 15.

Rendhagyó városnézés Berlinben

írta: cs.zsofi
Rendhagyó városnézés Berlinben

Futva a Berlini fal mentén

Egyszer régen, évekkel ezelőtt majdnem eljutottam Berlinbe, de aztán a sors úgy alakította az életemet, hogy először idén júliusban látogattam csak meg a német fővárost. Emesével terveink szerint igyekeztünk pár turistalátványosságot kipipálni, de alapjáraton úgy érkeztünk a városba, hogy nem rohanunk, nem aggódunk. Szerencsénk volt, hamar sikerült felvennünk a város ritmusát, ami nem is engedte, hogy túlpörögjük magunkat: hihetetlen nyugis, nagy, tágas és igazán hangulatos város, ahol az emberekből sütött az elégedettség. Pár kint lakó ismerőssel is sikerült összefutni, nem is egyszer, így péntek este a városban, illetve vasárnap a Mauerparkban töltöttük az időt velük.

img_1122.JPG

East Side Gallery: póz van, mosoly van, történelem van

Amiért ezt a bejegyzést elkezdtem írni, az az, hogy a négy napos berlini kiruccanásból két nap is futottunk, és ezek élményét és útvonalát szeretném megosztani veletek. Nekünk már természetes, hogy ha bárhova is megyünk a világba, akkor mindig lapul egy futócipő a kisebb-nagyobb bőröndben. Ez nem nagyzolás, vagy menőzés, ez már csak így van. Teljesen más arcát lehet megismerni a városnak, ha szánsz 7-8 km-t arra, hogy elfuss benne erre vagy arra. Januárban Rómába jártam egy hosszú hétvégére és egyik reggel futva fedeztük fel a Villa Borghese-t. RÖVIDNADRÁGBAN csodáltuk meg a citrom- és narancs fákat. Na de kanyarodjunk vissza az északi Berlinbe! Már az indulás előtt tudtuk, hogy péntek este a berlini Adidas Running Clubbal fogunk egy laza 7-8 km-t futni a városban, amit a Berlinben élő MAC-os ismerősünk, Orsi ajánlott (és persze ő is jött velünk). Amúgy Berlinben óriási kultusza van az Adidasnak (persze, mert német márka), szóval ott minden nap van valamilyen Adidas által szervezett futás (további infók).

 img_1007.JPGCuki volt mindenki, mint kb. minden közösségi futáson, mi meg utána gyorsan hazamentünk, összekaptuk magunkat aztán elmentünk jól bekörivursztozni és sörözni este. :) Mert hát megérdemeljük. Még ennél is érdekesebb volt viszont a vasárnap reggeli hosszú futásunk. Bár kevesen tudják rólam, de történész és történelem tanár végzettségem van, így mindig is érdekelt egy-egy hely története, én vagyok a tipikus turista, aki az utazás előtt hetekkel az útikönyvet bújja és lehetőségeihez képest kimaxolja a látnivalókat egy-egy városban. Ez van. Ez a dolog halmozottan is érvényes, ha az ember egy olyan helyen jár, mint Berlin. Főleg egy olyan embernek, aki még az átkosban született a 80-as években és megélte a berlini fal leomlását, igaz akkor még jobban érdekelt egy homokozó lapát, mint a történelem, de mégiscsak életem része ez is.

img_1058.JPGTehát amúgy is azzal a nem titkolt célzattal mentem/mentünk Berlinbe, hogy a fal maradványait mindenképpen megnézzük és egy kicsit jobban belemélyedünk az NSZK és az NDK történelmébe, mint a színes-szagos East Side Gallery, ami bármennyire is turistamágnes, mégis szívbe markoló mementó. Igyekeztünk a lehető legjobban feltérképezni a falat, így a Mauerpark és a Gartnerstraße közötti szakaszon kezdtük a tanulmányozást, ahol a Berlin Wall Memorial is látogatható. Ezen a szakaszon látható a Brunnerstraße metrómegálló is, ahol ez a nagyon híres kép készült a nyugati oldalra átugró katonával. Szóval szombat reggel megfogalamzódott bennem - és felsejlett Gusztos Péter kihívása, amiben a Nyugat-Berlint körülfogó fal teljes hosszát végigfutja valamikor (közben  az "ULTRÁS" Simoni Balázs lefutotta, beszámolóját itt éritek el), hogy mi lenne ha vasárnap reggel mi is futnánk egy hosszabbat a berlini fal mentén a szűk belvárosban, nagyjából az East Side Gallerytől a Mauerparkig. Nem tudtuk hány km lesz, de olyan 14-15-re tippeltem. Szerencsére Emese is fogékony volt erre a nem mindennapi futásra, így vasárnap kora reggel találkoztunk az Oberbraumbrücke pesti oldalán Orsival, aki már pár hónapja Berlinben él és ideiglenes idegenvezetőnké avanzsálódott ezen a gyönyörű úton. Még a reptéren szereztünk be egy részletesebb ingyen térképet, ami alapján tájékozódtunk, de igazából erre nem is nagyon volt rá szükségünk. A városban mindenhol jelzik az egykori nyugati fal helyét, hol igazi maradványokkal, de szinte végig egy kettős bazaltkocka-sor vezeti az ember avatatlan szemét. Mivel elég korán indultunk (főleg vasárnaphoz képest), így a könnyed nyári szellő mellé nem igazán kaptunk sem turisták sem helybelieket, így teljesen át tudtuk adni magunkat a történelmi lépteknek. Hamar a spontán futva városnézés kategóriájába estünk, mivel annyi látnivaló volt az útvonalon.

img_1115.JPG

Az ingyen térkép, ami alapján futottunk (a rózsaszín vonalat nézzétek)

Utunkat tehát az East Side Gallery mellett kezdtük, ami az egyik leghíresebb falmaradvány, színes graffitikkel - köztük több magyar művésztől - 1,3 km hosszan a város déli részén. Innen átvágtattunk a Spree folyón átívelő hídon és belevetettük magunkat a bulinegyedbe (Kreuzberg) kicsit másképpen. Itt kanyarogtunk a bazaltcsík mutatta irányba. Először az Axel Springer székház mellett álltunk meg, ami közvetlenül Kelet- és Nyugat-Berlin határon feküdt. A modern, a környezetéből kiemelkedő épület a nyugat világítótornyaként magasodott a fal fölé 30 éven keresztül (archív kép). Utunkat innen a Zimmerstraße irányába vettük, ez az az utca, ahol a Checkpoint Charlie látható, de mi előtte tettünk egy kitérőt a Rudi-Dutschke utcába a TAZ székházához, aminek a falán látható a “Friede sei mit Dir” című relief szobor Peter Lenktől. Egy kép többet jelent 100 szónál, ezen a linken megnézhetitek és elolvashatjátok angol nyelven a szoborreliefet inspiráló német bulvársajtó csatájának történetét. img_1094.JPGInnen suhantunk tova és értük el a Niederkirchnerstraße egészén végigfutó falmaradványokat, amely mellett látható és látogatható a Topography of Terror múzeum. Elgondolkodtató volt elfutni a közvetlen mellettünk magasodó öreg és szürke falmaradványok mellett. Vettünk egy éles jobb kanyart és már a Potzdamer Platzon találtuk magunkat, egy kicsit Amerika feelingben (magas irodaépületek stb.), majd miután a Sony Centert megcsodáltuk (plusz falmaradvány itt is), a következő állomásunk a zsidó emlékmű volt a Tiergarten szélén, a Brandenburgi kapu mellett. Innen utunk a Reichstag mellett, a kormánynegyeden keresztül vezetett minket kifelé a városból, így a látnivalók is ritkultak, viszont beleérünk az igazi Berlin feelingbe. Egy északra tartó kurfli után kanyarodunk vissza a Bernauerstraßéra, ahol aztán csak egyenesen kellett futnunk egészen a Mauerparkig. Mi eddig terveztük az útvonalat, mivel itt a fal a park mentén újra északra veszi az irányt. Összesen 13,5 km lett végül és bár sok-sok helyen megálltunk, de így volt teljes a túra. A futásunk során érintett főbb látnivalók: East Side Gallery, Axel Springer központ, Checkpoint Charlie, Trabi Múzeum, Topography of Terror, Sony Center, zsidó emlékmű, Brandenburgi kapu, Reichstag, a Bernauerstraße.

img_1097.JPG

Tippek:

  • Berlin wall app sok-sok régi archív fotóval, nagyon klassz, bár nem futás közben nézegettem, hanem utána
  • Vigyetek magatokkal egy kis aprópénzt, a Bundestag épülete előtt balra van egy büfé nyilvános WC-vel: mi pont addigra szomjaztunk meg és egy mosdó is belefért. Itt van egy ivókút is, de a mosdóért mindenképpen fizetni kell.
  • Egy offline térkép mindenképpen legyen nálatok, amin jelölik a fal útvonalát, mert bár sok helyen látható a bazaltcsík, de főleg inkább az út első felében.
  • Adidas Running Clubba előtte egy gyors és egyszerű rendszeren be kell regisztrálni. Facebookon is létrehozzák az eseményeket, szóval ott kérdezni is tudunk.

Garmin trackem: https://connect.garmin.com/modern/activity/1874931847

 img_1114.JPG

Szólj hozzá