2016. jan 16.

UTMB OCC, rövidítésfeloldó kisokos

írta: cs.zsofi
UTMB OCC, rövidítésfeloldó kisokos

Avagy hova megyünk augusztusban

Többen feltettétek a kérdést az elmúlt napokban, hogy mi is ez a verseny, amire még bejutni is oly nehéz, mégis milyen távon indulunk, melyik országban és legutolsó sorban mégis akkor ez miért is jó nekünk?! :) Röviden és érthetően megpróbálom összefoglalni, amit tudok a témában, de mindenkinek ajánlom a terepfutas.hu egyik tavalyi cikkét: részletes és jó összefoglaló. Én lényegében most az általunk teljesíteni kívánt távunkra fogok leginkább koncentrálni.

Három nagyon fontos mozaikszót kell a következő hónapokban a fejetekbe vésni:

UTMB – Ultra Trail du Mont Blanc

OCC - Orsières – Champex – Chamonix

UFMEL – Úgy Futsz Mint Egy Lány :D

Az UTMB, azaz az Ultra Trail du Mont Blanc nevezetű esemény az egyik leghíresebb – ha nem a leghíresebb vagy legrangosabb – terepfutóverseny a világon. Minden évben terepfutó és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztus hónapban a francia kisvárost Chamonix-t, amely a francia-olasz-svájci határnál fekszik (apróság, hogy itt rendezték az első téli olimpiát 1924-ben, és az egyik testvérvárosa az amerikai síparadicsom, Aspen). A városka érdekessége és egyik kuriózuma (a régió sok más településéhez hasonlóan), hogy Európa legmagasabb pontjának lábánál fekszik 1000 méteren és valami lélegzetelállítóan gyönyörű kilátás nyílik egész évben a Mont Blancra. Íme egy kép a völgyről:

chamonix_valley_from_la_fleg_re_2010_07.JPG

Ez a kis város a szíve-lelke-versenyközpontja 2002 óta ennek a terepfutó rendezvénynek. Egészen a tavalyi évig a North Face volt a névadó szponzor, de 2015-től már Columbia színekben indulnak a versenyek. Az esemény az évek során különböző távokkal gyarapodott a klasszikus UTMB táv mellé. Az általunk teljesítésre váró OCC-t 2014-ben indították először. Nagy felháborodást keltett ennek a legrövidebb távnak a bevezetése, mivel sokan a versenysorozat megcsúfolásának gondolták/gondolják: túl könnyű és túl rövid.

Szóval az Ultra Trail du Mont Blanc versenysorozatot minden év augusztus végén rendezik meg és egy hétig tart. Hét távon lehet indulni, ezekből kettőt gyerekeknek és 19 év alattiaknak rendeznek. Magyarán marad öt táv, amelyen felnőttként lehet regisztrálni, majd a sorsolás eredményétől függően indulni vagy sem. A rövidítések vagy a versenyek által érintett városok kezdőbetűit rejtik, vagy a következő elnevezéseknek a rövidítései. 

UTMB – Ultra Trail du Mont Blanc (170 km – 10 000 m szint): a klasszikus táv, Chamonixből indul és oda is érkezik, érint három országot (francia, olasz, svájci).

CCC - Courmayeur – Champex – Chamonix (101 km és 6.100 m szint): az olasz Courmayeur városából indul, majd onnan halad észak felé az UTMB nyomtávján.

TDS - Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km és 7.250 m szint): ez is az olasz Courmayeur városából indul, de dél felől közelíti meg Chamonix-t és nem az UTMB nyomvonalán, hanem attól délre haladva kanyarodik aztán felfelé.

OCC - Orsières – Champex – Chamonix (53 km és 3.300 m szint): ’A’ táv, amin mi fogunk indulni, a nagy port kavart ’túl rövid és túl könnyű’, de nekünk pont elég lesz. :D A svájci Orsières városából indul és Chamonixba érkezik.

Ezeken kívül létezik még egy táv, a PTL - La Petite Trotte à Léon (kb. 300 km és 28.000 m körüli szint), amely egy 2 vagy 3 fős csapatverseny, évente változik az útvonala. Én többet nem is mondanék róla, beszéljenek helyettem a számok és a terepfutás.hu cikke. Az alábbi térképen a 2015-ös útvonalak láthatók.

img_4001.JPG

Az évek során a szervezők kénytelenek voltak bevezetni az előregisztrációs időszakot, amikor az indulni vágyóknak a nevezési díj egy részének fejében regisztrálni kell a vágyott távra. Ez idén kb. három hetes időszak volt ez, majd január 13-án került sor a sorsolásra, amely során kiderült ki jutott be és ki nem. Természetesen magának az előregisztrációnak is van egy feltétele: a jelentkezőnek rendelkeznie kell a versenyszámának megfelelő az ITRA (International Trailrunning Association) által követelményként felállított pontszámmal. Ezt a pontszámot különböző terepfutó versenyek teljesítésével lehet megszerezni. Mi a tavalyi UTH 52 versenyen szerzett 1 pontunkkal kvalifikáltuk magunkat. Bár nem ismerem mélyen a sorsolási procedúrát, de gondolom a szervezők célja, hogy minél sokszínűbb és összetettebb legyen ez a nívós verseny, így próbálnak minél több országból minél szélesebb körben sorsolni. Mindegyik távnak megvan a maga létszámlimitje, az OCC-é 1200 fő. Ebben az 1200 főben vagyunk most mi is benne öt másik magyar honfitársunkkal (a regisztrált tizenegyből). A sorsolás online felületén szépen le lehet szűrni országokra az eredményeket, érdemes ránézni, hogy Magyarországról melyik távra hányan jelentkeztek és hányan kerültek be. Link itt. 

Az általunk választott táv tehát az OCC, the small Swiss cousin, ahogy a szervezők nevezik. :) 53 km 3300 méter szintkülönbséggel. Hosszban ugyanolyan, mint az Ultra Trail Hungary távja, viszont sokkal, de sokkal több szint van benne, illetve magasabban fogunk futni: 911 méterről indulunk és 2000 méter fölé is megyünk. Van pár videó fent a Youtubon, kedvencem itt, a pasi annyit liheg benne, illetve annyit karattyol ékes holland nyelven, hogy nekem 3 perc után görcsbe szorul a gyomrom a kihívástól. :D

A szinttérképen láthatjátok, hogy három nagyobb csúcsra fogunk felmenni, ebből kettő 2000 méter feletti. Az úton négy frissítőpontunk lesz, plusz a célban. A rajt augusztus 25-én csütörtök reggel 8:15-kor lesz. A szintidő 14 óra, az első érkezőt 5 óra elteltével várják az általános teljesítési idő pedig 10 óra 30.

img_4002.JPG

Terveink szerint kedden fogunk érkezni és vasárnapig maradunk, szeretnénk megnézni a nagytestvér rajtját és akár az elsők befutóját is. Addig keresztül-kasul bejárjuk a terepfutó expót, veszünk pár relikviát, szurkolunk, camembert sajtot eszünk camembert sajttal, csodáljuk a Mont Blanc látványát és élvezzük a napsütést.

Első blikkre ennyit érdemes tudni a versenyről, nekünk pedig nincs más dolgunk mint futni, futni, futni! :) További érdekességek várhatók, illetve biztosan dokumentálni fogjuk a felkészülést is. Egyenlőre a májusi UTH 55-re készülünk! :)

logoutmb.jpg

Szólj hozzá